Ziekenhuizen vol met grieperige ouderen

Ziekenhuizen liggen volgens het AD overvol met ouderen die griepklachten hebben. Ze zijn ernstig verzwakt door met name influenza en het rs-virus. Een deel van de ziekenhuizen staat op het punt om speciale griepafdelingen te openen.

De speciale afdelingen voor ouderen (geriatrie-afdelingen) liggen vrijwel overal bomvol, zegt Esther Cornegé-Blokland, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG), in het AD. Vooral veel verzwakte ouderen met influenza (echte griep) en rs komen via de spoedeisende hulp binnen. “Dat is elke winter zo, maar nu hebben we wel heel veel mensen met luchtweginfecties.”

Richting epidemie

Uit de meest recente griepcijfers van het RIVM en kennisinstituut Nivel blijkt dat het aantal mensen met influenza de laatste weken toeneemt. “We gaan richting een epidemie”, zegt het RIVM. Ook het rs-virus blijft rondgaan. Drie weken geleden sloegen artsen al alarm dat de kinder-ic’s vol lagen met baby’s met ernstige luchtwegproblemen.

Ter ziek om thuis te blijven

Ouderen kunnen eveneens ernstig ziek worden door het rs-virus. Uit de opnamecijfers van het ziekenhuis waar Cornegé-Blokland werkt, blijkt volgens het AD dat het overgrote deel 80- of 90-plussers zijn. “Die mensen kunnen niet meer op hun benen staan. Het lukt ze niet meer om zelfstandig thuis te blijven en voor zichzelf te zorgen”, zegt de klinisch geriater. Eén van haar patiënten had bijvoorbeeld twee uur op het toilet gezeten, omdat hij er niet meer af kon. “Zulke mensen zijn te ziek om thuis te blijven.”

Niet altijd de beste zorg

De ouderen kampen met koorts, benauwdheid, ernstig hoesten en slijmvorming in de longen. Omdat de speciale ouderenafdelingen vol liggen, worden deze patiënten door het hele ziekenhuis verspreid. “Daardoor krijgen ze niet altijd de beste zorg”, merkt Cornegé-Blokland.

Huiskamers

Op de speciale ouderenafdelingen zijn bijvoorbeeld huiskamers, zodat de ouderen zo snel mogelijk uit bed kunnen en actief blijven. Ook loopt daar personeel dat is opgeleid om met verwarde patiënten om te gaan. “We moeten scherp aan de wind zeilen om zoveel mogelijk mensen een bed te kunnen bieden.”