Ouderen moeten meer zelf betalen
Ouderen zullen meer zelf moeten betalen én regelen als ze meer zorg nodig hebben. Het aantal ouderen groeit zo hard dat de ouderenzorg de komende decennia niet meer te betalen is. Daarvoor waarschuwen experts in het AD.
Er zijn twee opties: ouderen moeten meer zelf voor hun zorg gaan betalen óf, misschien én, genoegen moeten nemen met fors minder hulp. “Het is geen populaire boodschap”, realiseert Patrick Jeurissen, hoogleraar betaalbare en toegankelijke zorg bij Radboudumc, zich. “Maar we zijn in Nederland nu wel erg verwend.”
Exorbitant duur
Onderaan de streep is de Nederlandse ouderenzorg volgens het AD exorbitant duur. “In Nederland gaat zo’n 4 procent van het bruto binnenlands product naar ouderenzorg, terwijl dat in andere landen misschien 2 à 2,5 procent is. We kunnen best wat meer aan mensen zelf overlaten”, beaamt Bram Wouterse, universitair hoofddocent aan Erasmus School of Health Policy & Management.
Nog even uitstellen
Het voordeel van mensen meer zelf laten betalen, is dat ze dan vaak ‘spontaan’ meer zelf kúnnen, redeneert Jeurissen in het AD. “Voor de ouderenzorg geldt een zekere mate van elasticiteit. Je kunt best zeggen: ik stel het nog een maandje of wat uit.”
Niet genoeg personeel
Maar, zeggen anderen, met alleen meer zelf betalen red je het niet. Er is simpelweg niet genoeg personeel om de ouderenzorg fors uit te breiden. “We zien nu al de eerste signalen dat de toegankelijkheid onder druk komt te staan”, stelt Anneke Westerlaken, voorzitter van brancheorganisatie voor ouderenzorginstellingen Actiz. “Met toenemende schaarste moet de vanzelfsprekendheid eraf dat voor iedereen dezelfde zorg voorhanden is.” De discussie zou volgens het AD niet alleen over de kosten moeten gaan, maar vooral ook over welke zorg willen we nog wél kunnen bieden? En aan wie?