Oudere wil kinderen niet belasten met zorgtaken
Twee op de drie Nederlanders willen volgens het AD best voor hun ouders zorgen als die op hun oude dag meer hulp nodig hebben. Toch wil bijna de helft van de ouders hun kroost daar helemaal niet mee belasten. De overheid is verantwoordelijk voor de ouderenzorg, zeggen nog altijd veel Nederlanders.
Het vertrouwen dat de overheid de oude dag ook echt goed regelt, is overigens niet groot bij de senioren. Dat blijkt uit onderzoek onder een afspiegeling van de Nederlandse bevolking dat deze krant liet doen door Panel Inzicht. Het onderzoek geeft een inkijkje in de manier waarop men de toekomst van de ouderenzorg ziet, aldus het AD.
Dat doe ik mijn kinderen niet aan
Esther Hendriks, bestuurder bij belangenvereniging MantelzorgNL, zegt in het AD “Een grotere groep ouderen die zelf nog uit de generatie komt waarin het de plicht was om voor ouders te zorgen, voelt: dat ga ik mijn kinderen niet aandoen.”
Persoonlijke zorg brug te ver
Ook Atie Schipaanboord van ouderenbond Anbo-PCOB herkent dit. “Ouderen zijn bevreesd dat het mantelzorgen iets in de relatie laat schuren. We horen dat mensen prima voor elkaar boodschappen willen doen, maar dat medische handelingen of lichamelijke verzorging – vooral intieme zorg als hulp bij douchen – een brug te ver zijn. Zowel om te krijgen als om te geven.”
Vervelende verrassingen
Het gevolg is echter dat een aantal van die kinderen alsnog voor vervelende verrassingen komt te staan. Hendriks zegt in het AD: “Die komen plots in een heftige mantelzorgsituatie doordat ouders zich niet wilden voorbereiden. Als je dan in een groot huis woont zonder aanpassingen, zijn het toch de kinderen die de zorgtaken op zich gaan nemen.”
Denk na over je toekomst
Nederlanders praten niet graag over ouder worden, constateert ouderenbond Anbo- PCOB volgens het AD op basis van eigen onderzoek. Hierdoor kunnen zowel de senioren als hun kinderen voor onaangename verrassingen komen te staan. Atie Schipaanboord van de ouderenbond zegt: “Op het moment dat je jong bent, denk je na over de toekomst: koop ik een huis? En als ik een gezin begin, hoe gaan we dat dan regelen met wonen en werk? Dat zou je ook moeten doen als je de 60, 65 jaar passeert; voldoet je huis nog? Woon je in een omgeving met voorzieningen, een huisarts, contacten?”
Gewend dat de zorg geregeld is
“Drie generaties zijn opgegroeid met collectief betaalde ouderenzorg. Je moet bijna een culturele shift maken om onze ideeën daarover te veranderen”, stelt Patrick Jeurissen, hoogleraar betaalbare en toegankelijke zorg bij Radboudumc. Ons land kreeg in 1968 als eerste ter wereld professionele ouderenzorg met verzorgings- en verpleeghuizen. Daardoor zijn we eraan gewend dat die zorg is geregeld, aldus Jeurissen.
Steeds meer zelf regelen
“We merken dat bij de huidige generatie ouderen het beeld leeft dat de overheid voor hen zal zorgen”, zegt Schipaanboord van Anbo-PCOB in het AD. “Dat er thuiszorg komt bij ziekte, dat er bij problemen iemand op de stoep staat. Zo zijn ze opgegroeid; ze betalen premie, het is geregeld. Maar we gaan nu naar een samenleving waarin we steeds meer zelf moeten regelen. Dat verhaal moet landen.”
Je familie helpen
Nederlanders kijken ook anders aan tegen mantelzorg dan mensen in Zuid-Europese landen. “Daar hebben ze een cultuur waarin je standaard je familie helpt. Dat idee van ‘zorgen voor je familie’ is heel diepgeworteld”, zegt Ellen Verbakel, hoogleraar sociologie aan de Radboud Universiteit.