Deel pensioen in één keer opnemen: handig?

Wie bijna met pensioen gaat, staat volgens Trouw straks voor een nieuwe keuze. Wil je het gespaarde pensioenvermogen gelijk verdelen over alle jaren die nog voor je liggen? Of in één keer tot 10 procent van dat hele vermogen opnemen voor een wereldreis, het afbetalen van de hypotheek of andere leuke dingen?

Binnenkort stemt de Eerste Kamer over dit zogenoemde ‘bedrag ineens’, waarna het na jaren van uitstel waarschijnlijk deze zomer of begin 2026 echt mogelijk wordt. Bijna vier op de tien Nederlanders heeft er wel oren naar, bleek vorig jaar uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting.

Advies

Maar wie zichzelf al op een zonnig strand ziet relaxen, of zijn bank al wil opbellen om de hypotheek af te lossen, moet misschien nog even rustig nadenken, aldus Trouw: In alle gevallen is het handig om iemand te laten meekijken, zoals een accountant of pensioenadviseur: hoe verandert de financiële situatie door het ‘bedrag ineens’?

Beperkt beeld

“Het is wrang dat vooral lagere en modale inkomens negatieve gevolgen kunnen ondervinden, maar dat zij tegelijkertijd minder geld hebben om een pensioenadviseur in te schakelen. Het scheelt iets dat de pensioenuitvoerder verplicht is om bijna-gepensioneerden te helpen bij dit soort afwegingen. Maar die heeft alleen informatie over de pensioenopbouw van een individu, niet over wat voor toeslagen diegene verder nog krijgt, en ziet dus maar een beperkt beeld van de situatie.”

Stoplicht-programma

Het kabinet heeft volgens Trouw daarom aan het Nibud gevraagd om een soort ‘stoplicht’-programma te ontwikkelen, een vragenlijst waaruit moet blijken of het handig is om ineens veel geld op te nemen. Dit programma is er nu nog niet.