Niet AOW maar pensioen is koopkrachtprobleem
Deze week werd bekend dat de prijzen in Nederland in december 4,1% hoger lagen dan een jaar eerder. Als in analyses daar de fikse cao-loonstijging tegenover wordt gezet, komen AOW’ers in het geweer. “In reacties van lezers en kijkers kreeg ik al mee dat sommige ouderen boos zijn dat zij worden vergeten. Als argument hoor ik dan dat de AOW voor alleenstaanden per 1 januari met slechts €11 is gestegen”, schrijft Telegraaf-commentator Martin Visser.”Dat klinkt schrijnend, maar is niet het hele verhaal.” Ongetwijfeld zal het voor veel ouderen niet zo voelen, maar de AOW is sinds 2020 dus harder gestegen de prijzen, berekent Visser.
Koopkrachtgat 15-20%
Voor het aanvullend pensioen die veel mensen bovenop de AOW krijgen, is het een heel ander verhaal, aldus Visser in de Telegraaf. Dat aanvullende pensioen, jarenlang opgebouwd bij de pensioenfondsen, stond lange tijd stil doordat indexatie uitbleef. De laatste jaren kwam daar enige verandering in, maar per saldo hebben gepensioneerden (zeker bij de grote fondsen) nog een enorm koopkrachtgat op dat pensioen, dat kan oplopen tot 15-20%. “Er is dus wel degelijk reden voor ouderen om teleurgesteld te zijn.”
AOW behoorlijk welvaartsvast
Specifiek de AOW zelf blijkt volgens Visser behoorlijk welvaartsvast. Dat komt mede doordat de politiek besloot het minimumloon extra te verhogen om werken lonender te maken. Daarmee stegen ook de AOW en de bijstand. Dat ging soms met sprongen van 10%.
Inflatie is persoonlijk iets
“Ontken ik hiermee alle zorgen van ouderen in Nederland? Nee. Want inflatie is een persoonlijk iets.” Wie te maken heeft met een forse huurstijging, een slecht geïsoleerde woning, een heel dure zorgverzekering, die kan zelf een hogere inflatie hebben dan uit de gemiddelde cijfers blijkt. Daarom blijft het volgens Visser oodzakelijk dat de inflatie zo snel mogelijk de kop wordt ingedrukt.