Goede doelen miljarden van erfenissen

Goede doelen ontvangen meer geld uit erfenissen dan ooit. En dat zal de komende decennia explosief toenemen is volgens het AD de verwachting nu ook de babyboomers, de rijkste generatie ooit, miljarden euro’s gaan nalaten aan goede doelen.

Via radio- en tv-spotjes, advertenties en voorlichtingscampagnes proberen goede doelen, zoals het Rode Kruis of het KWF fonds tegen kanker en de Dierenbescherming, de mensen bewust te maken van de mogelijkheid om geld na te laten aan een goed doel.

De babyboomers zijn nu tussen de ruwweg 65 en 78 jaar oud. Door de sterk gestegen huizenprijzen en aandelenkoersen en het vele spaargeld, zijn ze de rijkste generatie ooit in Nederland. Voor het grootste deel zal het vermogen naar de wettelijke erfgenamen gaan is de verwachting, maar een deel krijgt een maatschappelijk nuttige bestemming, denkt Stephanie Koolen-Maas, onderzoeker filantropie aan de Vrije Universiteit volgens het AD. “De verwachting is dat er tussen 2020 en 2059 in totaal 68 tot 186 miljard euro aan vermogen via erfenissen aan goede doelen wordt geschonken.” Oftewel 2,3 miljard euro tot 6,2 miljard euro per jaar. Afgelopen jaar werd er voor zo’n miljard euro via erfenissen binnengehaald door goede doelen, is de schatting.