Stop goedkope Wmo-huishoudhulp voor rijken

Huishoudelijke hulp via de gemeenten is nu een koopje voor mensen die het prima zelf kunnen betalen, of in elk geval deels. En voorlopig blijft dat volgens Trouw zo, tot verontwaardiging van de Amsterdamse hoogleraar Raymond Gradus.

“Als een dief in de kerstnacht stuurde PVV-staatssecretaris voor Langdurige en Maatschappelijke Zorg Vicky Maeijer onlangs een brief naar de Tweede Kamer: de inkomensafhankelijke bijdrage voor hulp via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) wordt uitgesteld tot 2027”, schrijft Gradus in Trouw.

Run op vergoede hulp

Dat is volgens Gradus slecht nieuws, want het probleem is urgent. “Sinds 2019 kunnen alle huishoudens, rijk en arm, gebruik maken van Wmo-voorzieningen tegen een vast abonne­mentstarief van 19 euro per maand. Dat heeft geleid tot een run op vergoede huishoudelijke hulp, ook door mensen die dat prima zelf kunnen betalen of regelen. Sinds 2019 is het gebruik van de huishoudelijke hulp met ruim een kwart gestegen en bij de hogere inkomensklasse zelfs verdubbeld.”

Tekort aan personeel

Deze discussie gaat niet alleen om geld, aldus Gradus in Trouw. “Want er is ook een groeiend tekort aan personeel. Dat levert al vertraging op bij het aanvragen van Wmo-hulp, vanwege een tekort aan gemeenteambtenaren. Vervolgens kan het lang duren voor er daadwerkelijk hulp beschikbaar is.”

Oogje dichtknijpen

Sommige gemeenten willen nu al inkomen meewegen in hun Wmo-­besluiten. Gradus: “Belangrijk is dat staatssecretaris Maeijer en ook de minister van Binnenlandse Zaken dan een oogje dichtknijpen. Als een kabinet zo weinig levert, is dit toch wel het minste.”