Spoedeisende hulp loopt vast

Ouderen liggen onnodig lang op de spoedeisende hulp vanwege personeelstekorten op ziekenhuisafdelingen en in de thuiszorg, meldt NRC. In uitzonderlijke gevallen overnachten zij daar zelfs.

Dagelijks werden in 2023 gemiddeld 753 bedden bezet gehouden door patiënten die eigenlijk ontslagen hadden moeten worden, volgens cijfers van stichting Dutch Hospital Data. In totaal ging het om bijna 50.000 patiënten. In 2019 ging het nog om 36.855 patiënten.

NRC liep mee met een wijkverpleegkundige van verpleeg- en thuiszorgorganisatie Amaris en met het ouderenteam van de SEH in Hilversum en sprak daarnaast tien SEH-artsen en -verpleegkundigen uit het hele land om te zien hoe de problemen in de verschillende sectoren elkaar versterken. En wat de gevolgen daarvan zijn voor zowel personeel als patiënt.

Flexibeler inzetten

Om de gaten in roosters te vullen, is meer samenwerking tussen zorgaanbieders én zorgsectoren nodig, zegt de bestuursvoorzitter van Amaris. “Als we de schotten weghalen hebben we een grote groep kundig personeel die we flexibeler kunnen inzetten. De ene dag op de ambulance, de andere dag in het verpleeghuis of het ziekenhuis, waarom niet?”

Langer thuis

Het is een ‘hartstikke mooi streven’ dat ouderen tegenwoordig langer thuisblijven, zegt een SEH-arts. “Maar het legt ook meer druk op de zorg. De thuiszorg is soms onvermijdelijk minimaal. Of er is een mantelzorger die overbelast of zelf al op leeftijd is en fysieke problemen krijgt. Als er dan iets misgaat, stort het als een kaartenhuis in.” Alle SEH-artsen die NRC sprak, noemen langer thuis wonen als een van de oorzaken voor een ‘opstopping’ van ouderen op de spoedeisende hulp.

Slecht voor de patiënt

Onnodig verblijf in het ziekenhuis is ook slecht voor de patiënt zelf. “Vooral bij kwetsbare ouderen weten we dat zij harder achteruitgaan door een ziekenhuisopname.” Spierkracht en conditie gaan bijvoorbeeld achteruit en de kans op een delier of grote verwardheid – vooral bij mensen met dementie – wordt groter.