Veel ouderen zitten goed in de slappe was
Hoe rijk is de huidige generatie ouderen? Het gaat ze voor de wind met een doorsnee vermogen van een kwart miljoen euro, aldus het AD. Maar het gros vindt zichzelf niet rijk en niet arm.
Plus Magazine wilde weleens weten hoe het nu met de rijkdom van ouderen is gesteld en wijdt het eerste nummer van 2025 aan een onderzoek naar de rijkdom van de senioren. En senior ben je bij het magazine al vanaf 50 jaar.
Niet rijk en niet arm
Van de 1592 deelnemers aan het onderzoek, volgens Plus een goede doorsnee van de ouderenpopulatie, vindt 28 procent van de ouderen zichzelf rijk, maar de overgrote meerderheid, 64 procent, vindt zichzelf niet rijk en niet arm. Ook al vindt bijna eenzelfde percentage de eigen financiƫle situatie goed tot zeer goed.
Rijkdom vooral een gevoel
Als er echt naar de cijfers wordt gekeken is volgens het AD de rijkdom vooral een gevoel. Twee derde van de seniorenhuishoudens heeft een inkomen onder modaal (46.500 euro bruto) per jaar. De helft heeft niet meer dan 25 mille spaargeld. Slechts een op de vijf belegt in aandelen of obligaties en die beleggingen zijn bij 70 procent van de beleggende ouderen maximaal 50 mille waard.
Letterlijk steenrijk
Het grote vermogen zit in de eigen woning,constateert het AD. Bijna driekwart van de ouderen heeft een koopwoning en bijna iedereen heeft een fikse overwaarde. 23 procent heeft een overwaarde tussen de 100.000 en 200.000 euro, 21 procent tussen de 2 en 3 ton, 22 procent van de ouderen houdt tussen de 3 ton en een half miljoen over als er wordt verkocht; en 9 procent van de senioren heeft een overwaarde van een half miljoen euro of meer. Gemiddeld was de overwaarde van de deelnemers 261.000 euro. Het vermogen van veel ouderen zit dus in het huis waar ze wonen. Ze zijn letterlijk steenrijk.