Regionale academie zelfredzaamheid
Hoe ga je als zorgorganisatie om met krapte aan personeel terwijl de zorgvraag toeneemt. Daar hopen organisaties in Apeldoorn volgens dagblad de Stentor nu een antwoord op te hebben. Met een op te richten academie leren hulpbehoevende ouderen en hun mantelzorgers hoe ze zichzelf kunnen helpen.
Hoe trek ik mijn steunkousen aan? Hoe kan ik mijn ogen druppelen? Zomaar wat voorbeelden van handelingen die via de academie worden geleerd. De academie is een initiatief van de organisaties Stimenz, De Kap, Gelre ziekenhuizen, Zorggroep Apeldoorn, Klein Geluk, HOOG, gemeente Apeldoorn en Vérian. Ze zoeken de samenwerking vanwege de toenemende zorgvraag en de personeelskrapte, aldus de Stentor.
ADL-training
Via de academie krijgen mantelzorgers en vrijwilligers ook informatie en kennis over bepaalde ouderdomsgerelateerde ziektebeelden en de mogelijkheid tot het volgen van een ADL-training. “En we bieden scholing voor professionals in de zorg en welzijn die gericht is op het versterken van de samenwerking. Dit moet tot zowel een eenduidige aanpak als tot een sterke samenwerking in de regio leiden.” Het conceptplan is besproken met de zorgverzekeraars Zilveren Kruis en VGZ. Zij hebben fiat gegeven tot verdere ontwikkeling
Maastricht
In Maastricht is deze aanpak ontwikkeld vanuit het ziekenhuis. Die academie wérkt, zo meldt de Stentor vanuit Apeldoorn, en zorgt ervoor dat hulpbehoevende ouderen zichzelf langer thuis zelfstandig kunnen redden. Voor het op- en inrichten van de academie werkt Apeldoorn samen met de landelijke stichting Kompaz.