Moeder in huis nemen, waar moet je aan denken?
Heb je een koophuis en neem je, zeg, je oma of oude moeder in huis, dan kan dat gevolgen hebben voor de hoogte van haar AOW-uitkering, schrijft NRC in een reportage over een student (31) die samenwoont met zijn oma (93): alleenstaanden krijgen een hoger bedrag uitgekeerd dan samenwonenden. Betaalt grootmoeder huur aan haar (klein)kind, dan kan dat van invloed zijn op de inkomenstenbelasting van het (klein)kind en dus op diens belastingaangifte, aldus Vereniging Eigen Huis.
“Er kunnen ook fiscale voordelen zijn,” zegt woordvoerder Hans André de la Porte in NRC, “zoals de mogelijkheid om zorgkosten af te trekken.” Verder is het raadzaam bij de gemeente na te gaan of er bijvoorbeeld regelingen zijn voor thuishulp. Om daarvoor in aanmerking in te komen, moet oma wel bij die gemeente staan ingeschreven – “sowieso belangrijk”, zegt André de La Porte.
Woon je in een huurhuis, krijg je huurtoeslag en komt dán je oma bij je wonen, dan is het zaak die toeslag opnieuw te berekenen omdat het totale huishoudinkomen hoger uitvalt.
De bijstandsuitkering, mocht je die als kleinkind ontvangen, zal lager uitvallen omdat je je woonkosten nu deelt met je oma. Ook lokaal zijn er mogelijk relevante inkomensafhankelijke regelingen, zegt woordvoerder Mathijs ten Broeke van de Woonbond in NRC. Het is raadzaam, zegt Ten Broeke, om de naam van grootmoeder aan het huurcontract toe te voegen zodat zij ‘medehuurder’ wordt en daarmee huurrechten krijgt. “Een kleine handeling,” zegt hij, „maar laat je dat na, dan kan dat grote gevolgen hebben”. Bijvoorbeeld dat oma niet in het huis mag blijven wonen als het (klein)kind zelf verhuist.