Mantelzorgwoning kan vergunningsvrij
Een mantelzorgwoning in je tuin neerzetten moet vergunningsvrij kunnen. Dat vindt de gemeenteraad van Zutphen, die instemde met een voorstel hierover van D66, zo meldt dagblad de Stentor. Bovendien moet dit ook kunnen als de ‘zorgnood’ nog niet hoog is.
Yvonne ten Holder, het D66-raadslid dat met het voorstel kwam, legt het in de Stentor uit: “Je moet het zien zoals het bouwen van een schuur of een schutting. Dat kan in veel gevallen ook vergunningsvrij. Dat betekent niet dat er geen regels zijn. Er gelden bijvoorbeeld maximale hoogtes, zodat het geen zon uit de tuin van de buren wegneemt.” Welke voorwaarden exact gaan gelden, moet nog worden vastgesteld. De gemeenteraad heeft de motie aangenomen. Nu is het aan het college van burgemeester en wethouders om regels op te stellen.
Wel voorwaarden stellen
Regels die burenruzies moeten voorkomen. Je moet wel voorwaarden stellen aan dit vergunningsvrij plaatsen van een woning”, zegt Ten Holder. “Maar ik moet ook eerlijk zijn, het kan alsnog voorkomen dat buren zeggen: we zijn het hier niet mee eens. Dat kun je nooit helemaal ondervangen.”
Niet wachten op zorgindicatie
Een mantelzorgwoning plaatsen kan ook nu al. Waarom is er dan extra beleid nodig? “De landelijke regel die dit mogelijk maakt, bestaat al sinds 2014. Maar elke gemeente moet dan eigen detailregels opstellen waar ze een aanvraag aan toetsen. Nu loopt iedereen die dit wil er tegenaan dat niet duidelijk is in welke vorm en onder welke voorwaarden het mag”, zegt Ten Holder in de Stentor. Wat ze in Zutphen willen toevoegen, is dat de woningen er ook mogen komen als er nog geen zorgindicatie is. “Als je pas kan aanvragen als de nood hoog is, dan ben je te laat. Mensen moeten dit in een voorstadium al kunnen regelen.”
Actiever en duidelijker
Waarom gebeurt dit nu pas, tien jaar na invoering van die landelijke regel? “Zutphen heeft gedacht: als mensen dit willen, melden ze zich wel en helpen we wel. Maar als mensen erover denken om dit te doen en ze gaan zoeken onder welke voorwaarden dat kan, krijgen ze geen duidelijkheid. Dan laten veel mensen het zitten. Dus we moeten hier actiever en duidelijker in zijn.”