Hoe verhelp je dikke enkels bij ouder worden?

Een dame van begin zeventig merkt op dat haar enkels dikker worden naarmate ze ouder wordt. Haar vraag in de Trouw-rubriek Het Consult: Hoe komt dit en wat moet ik doen om ervoor te zorgen dat ik weer in mijn enkellaarsjes pas?

Dikke enkels ontstaan wanneer vocht zich ophoopt op plaatsen waar dat normaal niet hoort. Dit wordt oedeem genoemd. Een verwonding, operatie, hartproblemen of het gebruik van bepaalde medicijnen kan daarvan een oorzaak zijn. Maar naarmate de leeftijd vordert is het volgens huid- en oedeemtherapeut Judith Toeters heel vaak een combinatie van verminderde elasticiteit van de lymfevaten, die vocht vervoeren, en de zwaartekracht. Vrouwen hebben er vaker last van dan mannen.

Blijf in beweging

Hoe pas je dan weer in die enkellaarsjes? “Blijf in ieder geval in beweging. Ga niet immobiel zitten wachten totdat het vocht vanzelf afneemt, want dat gebeurt niet. Juist bij beweging heb je kans om vocht af te voeren.” Toeters adviseert in Trouw om zoveel mogelijk in de avonduren de benen omhoog te leggen en om oefeningen te doen, zeker als je een zittend beroep hebt of minder mobiel bent. “Zoveel mogelijk ‘hakken-teen’: dus eerst met de hak naar beneden, dan de tenen spitsen naar beneden en rondjes draaien met de voeten.”

Eerst een drempel over

“Oedeem is een chronische aandoening: als één keer die elasticiteit uit de vaten is, dan krijg je die niet meer terug.”Oedeemtherapie bij een therapeut laat het vocht slinken en om het vocht weg te houden kunnen therapeutisch elastische kousen worden aangemeten, aldus de uitleg van de huid- en oedeemtherapeut in Trouw.  “Mensen denken dan gelijk aan oubollige, huidskleurige steunkousen, maar tegenwoordig zijn er ook kousen in meerdere kleuren en met een verfijndere structuur. Daarmee glip je zo in je enkellaarsjes. Ik merk dat veel mensen eerst een drempel over moeten, maar dat 90 procent uiteindelijk dankbaar is omdat ze met de kousen meer ondersteuning hebben en letterlijk lichter lopen.”