Geen zicht meer op kwaliteit ouderenzorg
De nieuwe werkafspraken in de ouderenzorg, zoals vastgelegd door zorgaanbieders, verzekeraars en brancheorganisaties, kunnen dramatisch uitpakken voor patiënten. Daarvoor waarschuwen volgens de Telegraaf Patiëntenfederatie Nederland Alzheimer Nederland en Spierziekte Nederland.
Volgens die afspraken hoeven ouderenzorgorganisaties geen medicatiefouten meer te melden en zijn ze niet langer verplicht te garanderen dat in geval van nood binnen dertig minuten een arts ter plaatse is. “Daarmee heeft niemand nog zicht op de kwaliteit van de ouderenzorg”, concludeert Arthur Schellekens, directeur Patiëntenfederatie, in de Telegraaf. Omdat zorgorganisaties niet meer verplicht zijn een aantal zaken te meten, vreest hij dat ze ook intern voortaan minder zullen bijhouden om daarvan te leren. Het ministerie van VWS laat weten dat het bijdraagt aan het tegengaan van de administratieve lasten in de zorg.
Objectief verantwoorden
Schellekens vindt het onbegrijpelijk. In de ouderenzorg gaat twintig miljard euro per jaar om, zegt hij. “Dan mag je toch verwachten dat daarover objectief verantwoording wordt afgelegd?” Onlangs meldde de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd nog dat de verpleeghuiszorg thuis vaak onder de maat is. Helaas valt die conclusie binnenkort door niemand meer te trekken.”
Hoe houdbaar is dit
“De vraag is hoe houdbaar deze situatie op termijn is”, zegt Jan Hamers, hoogleraar Ouderenzorg aan Maastricht University, in de Telegraaf. Als er op korte termijn ergens in een verpleeghuis iets mis gaat en het haalt het nieuws, denkt hij, moeten zorgorganisaties waarschijnlijk snel weer gaan registreren. Zelf zou hij liever hebben gezien dat de rapportages verplicht waren gebleven.
Leren van wat er fout gaat
Volgens Hamers klopt het dat we nu niet meer kunnen zien hoe de sector als geheel presteert. Maar daarover hoeven we ons geen zorgen te maken, denkt hij. Hij is ervan overtuigd dat zorgaanbieders voor zichzelf alles blijven meten, zij het dan op vrijwillige basis. “Zorgprofessionals weten dat ze hun werk alleen goed kunnen blijven doen, als ze leren van wat er fout gaat.”
.