Rekening zorgstelsel vooral bij middenklasse
Mensen met een middeninkomen dragen in ons huidige zorgstelsel de zwaarste lasten. Omdat huishoudens met een laag inkomen gecompenseerd worden met zorgtoeslag, is het de middenklasse die het grootste gedeelte van het inkomen, zo’n tien procent, kwijt is aan zorgkosten.
Dat blijkt volgens de Telegraaf uit een nieuw onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB). De rijkste huishoudens betalen in absolute getallen het meest aan de zorg in Nederland, maar relatief gezien met 6,6 procent fors minder. Het onderzoek zoomt in op de inkomens- en risicosolidariteit van het Nederlandse zorgstelsel. Waar de risicosolidariteit hoog is – de gezondste schouders dragen de zwaarste lasten, blijkt de inkomenssolidariteit een stuk lager te zijn.
Eigen risico
Het CPB-onderzoek blikt ook vooruit op de zorgplannen van het kabinet-Schoof om het eigen risico fors te verlagen. Voor de komende twee jaar wordt dat nog vastgezet op de huidige 385 euro, maar in 2027 wordt het eigen risico verlaagd naar 165 euro. De inkomenssolidariteit neemt daardoor iets toe”, zegt CPB-onderzoeker Anne-Fleur Roos in de Telegraaf. Dit betekent dat hoge inkomens in verhouding iets meer gaan betalen.
Lage score
In vergelijking met andere Europese landen zoals België en Frankrijk, scoort Nederland laag op inkomenssolidariteit. De breedste schouders dragen dus niet de meeste lasten. De zogenoemde risicosolidariteit, die ook onderzocht is, is wel hoog. Mensen die een laag risico op ziekte hebben dragen zelfs meer bij dan mensen met een hoger risico op aandoeningen.