Trainen om weer voor jezelf te zorgen
Kwetsbare ouderen krijgen steeds vaker eerst een training voordat ze thuiszorg ontvangen. Daarbij moeten ze zoveel mogelijk leren weer voor zichzelf te zorgen, aldus een reportage in de Telegraaf. Beter voor ouderen zelf, zeggen experts, maar ook voor de oplopende personeelstekorten in de zorg.
Steeds meer ouderenzorgorganisaties in ons land zetten de afgelopen twee jaar in op reablement: het trainen van kwetsbare ouderen om zoveel mogelijk weer zelf te kunnen. In Denemarken doen ze dat al sinds 2007 en daar bleek eerder al dat ruim zeventig procent van de senioren na zo’n training nog langere tijd voor zichzelf kan zorgen.
Mireille de Wee, bestuurder bij zorgorganisatie Mijzo en bij brancheorganisatie Actiz voorzitter kerngroep Wonen en Zorg, zegt in de Telegraaf dat het de inzet van zwaardere zorg voorkomt. En dat helpt de verpleeghuiszorg toegankelijk te houden voor de meest kwetsbare ouderen.”
Minder zorg nodig
De afgelopen twee jaar heeft Thuiszorgorganisatie West-Brabant (TWB) al ruim 140 cliënten getraind, vertelt Evelyn Naalden, projectleider ‘Bewegen met aandacht’. Gemiddeld hadden zij in het jaar na de training vijftig uur minder zorg nodig. “Als we al onze nieuwe cliënten zo’n training geven, kunnen we op jaarbasis 143 fte vrijspelen.” Vanwege de behaalde resultaten biedt TWB vanaf januari alle nieuwe cliënten deze training aan.
Geen geld
“Maar gemeenten en verzekeraars zijn vooralsnog niet bereid hiervoor structureel te betalen.” Dat hoort Bram Wouterse, zorgeconoom aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, vaker. Meestal verstrekken partijen wel subsidie voor een pilot, vertelt hij. Maar daar houdt het dan op. “Het probleem is dat zowel gemeenten als verzekeraars wettelijk gezien alleen verantwoordelijk zijn voor het leveren van zorg”, zegt hij in de Telegraaf. “En niet voor het aanbieden van trainingen.”