Top-5 wat te regelen voor je zorg

Bij de Noordwest Ziekenhuisgroep, die in Alkmaar en Den Helder ziekenhuizen heeft. moet het Transferpunt jaarlijks voor 6.700 patiënten nazorg regelen, van wie een groot deel eenzame ouderen betreft. Het Noordhollands Dagblad schrijft over de uitdagingen die ze daar zien.

“Het is voor ons een uitdaging om duidelijk te maken dat van patiënten verwacht wordt dat zij na de OK thuis herstellen. En dat zij zelf maatregelen moeten nemen om bijvoorbeeld beneden te slapen en tijdelijk bij het aanrecht zich wassen. ‘Nee, dat kan echt niet, daar moet ik voor worden opgenomen’, zeggen mensen dan. ‘Dan wil ik naar een verpleeghuis’. Maar die plek is er vaak niet. ‘Dan heb ik recht op thuiszorg’. Maar die komt niet, want u kunt zelf met een rollator naar bed of naar de gootsteen om zich te wassen. De supermarkt kan de boodschappen bezorgen en de fysiotherapeut komt aan huis.”

Hardnekkig uitstelgedrag

Ouderen zitten vaak nog in de ontkenningsfase, vertonen hardnekkig uitstelgedrag, is volgens het Noordhollands Dagblad de ervaring bij het Transferpunt. ‘Nee hoor, ik hoef en wil nog geen rollator’. ‘Nee hoor, ik kan nog prima fietsen’. ‘Nee hoor, geen thuiszorg, dat kan ik zelf wel’. Dus je kunt praten als familie wat je wilt, het gebeurt gewoon niet.” Ouderen die twintig jaar terug naar het bejaardenhuis zouden zijn gegaan, “zitten nu in hun eigen woning zo eigenwijs te wezen.” Als je niet wilt inzien dat je een rollator nodig hebt, ben je volgens het Transferpunt eigenlijk al een zorgmijder. “Natuurlijk kunnen we ze niet dwingen om die rollator te gebruiken. Maar we moeten wel het gesprek aangaan en desnoods herhalen en benoemen wat de consequenties zijn als ze het niet doen.

Wat iedereen zou moeten doen

Het Noordhollands Dagblad meldt dat het Transferpunt van de Noordwest Ziekenhuisgroep een top-5 samenstelde van acties die iedereen zou moeten nemen: 1 Proactief nadenken en creëren van een sociaal netwerk; 2 Nadenken of huidige huisvesting op termijn ook nog passend is en daarop anticiperen (kan zijn verhuizen, maar ook aanpassingen zoals traplift, beugels, zitje in douche); 3 Tijdig inschakelen zorgverleners (denk aan: Geriant, mantelzorgcentrum, thuiszorg, boodschappendiensten of maaltijdservice); 4 Proactieve zorgplanning: wat wil ik wel en wat niet (opereren, reanimeren bijvoorbeeld); 5 Bij medicatiegebruik sneller een Baxter (medicijnrol per innamemoment) aanvragen om medicatiefouten te voorkomen.

Draaiboek voor je zorgbehoeften

In een commentaar schrijft het Noordhollands Dagblad dat het steeds verstandiger wordt om naast de plannen voor je pensioen, ook de plannen voor je mogelijke toekomstige zorgbehoeften op te stellen: het maken van een draaiboek voor die oude dag geen overbodige luxe. Waar en hoe ga je wonen? Wie kan je helpen? Wat voor zorg mag je verwachten? Zo kun je verrassingen mogelijk voor zijn. En tot het voor onszelf zover is, kunnen we even extra omkijken naar de ouderen om ons heen.