Investeerders meer interesse ouderenwoningen

De ideale ouderenwoning zoals die door veel experts uit het zorgveld geschetst wordt, is volgens de Telegraaf een zelfstandige woning in een kleinschalig project dat gebouwd is in de oude, vertrouwde omgeving. Bij voorkeur is er een gemeenschappelijke ruimte waar de ouderen elkaar kunnen ontmoeten en zijn voorzieningen als de huisarts, de apotheek en de buurtsuper om de hoek.

Minder eenzaam

“Het voordeel van zo’n woonvorm is dat mensen minder eenzaam zijn en geholpen kunnen worden door vrienden en bekenden. Eventueel kan dat door nieuwe buren in het complex die vitaler zijn dan zijzelf. Ze blijven langer zelfstandig en hebben minder snel zorg van een professional nodig”, zegt Thijs de Blok, directeur van Buurtwonen (gelieerd is aan Buurtzorg, de grootste aanbieder van wijkverpleging) in de Telegraaf-reportage over het achterblijven van de bouw van ouderenwoningen.

Minder zorguren

Als er een zorgverlener langs moet komen, kan die meteen een aantal ouderen tegelijk bezoeken en hoeft hij niet een reeks verschillende adressen af, zegt Daan Tettero, fundmanager Healthcare bij Achmea Real Estate, dat de komende jaren flink wil inzetten op de bouw van ouderenwoningen. “Het scheelt substantieel in zorg- en mantelzorguren als iemand in een levensloopbestendige woning woont en de zorg gebundeld wordt op een locatie”, weet Tettero volgens de Telegraaf.

Geen leegstand

Het rendement op ouderenwoningen is lager dan dat op andere bouwprojecten, waardoor het voor investeerders minder interessant wordt. “Aan de andere kant wijzen wij de pensioenfondsen waarvoor wij beleggen altijd op de lagere risico’s die deze woningen met zich meebrengen. De behoefte aan dit soort woningen is enorm, voor leegstand hoeft niet gevreesd te worden”, zegt Tettero.

Maatschappelijk belang

Achmea ziet de laatste tijd een kentering. “Waar pensioenfondsen aanvankelijk nauwelijks interesse hadden in ouderenwoningen, verandert dat nu.” Dat heeft ook te maken met het maatschappelijk belang, meent Tettero.

Dan maar zelf bouwen

“Wij willen projecten realiseren waarbij een deel van de woningen onder de sociale huurgrens ligt”, zegt Thijs de Blok van Buurtwonen in de Telegraaf. “Wij ontdekten bij Buurtzorg dat er voor deze groep nauwelijks gebouwd wordt. Dus toen zijn we het zelf maar gaan doen.” Achmea is de investeerder waarmee Buurtwonen ‘in een vergevorderd gesprek is’. Het sluit aan op de ambitie van Achmea om tot 2040 jaarlijks 1500 tot 2000 ouderenwoningen te ontwikkelen. Tettero: “Het is een dieseltrein die langzaam begint te rijden.”