Wachten op gereguleerd stervensmiddel
Een ultrakort gesprek op de donderdagochtend, schrijft NRC: Philip Nitschke neemt de telefoon aan. Drie dagen eerder heeft het Nederlandse Openbaar Ministerie huiszoeking gedaan in de Haarlemse woning van de voorvechter van bewuste zelfdoding. Waarom? “Vanwege de overijverige Zwitsers”, zegt Nitschke in dat telefoongesprekje.
Anderhalve week geleden doodde een Amerikaanse vrouw zichzelf in Zwitserland in een luchtdicht afgesloten capsule die Nitschke heeft ontworpen en geproduceerd, de Sarco. Ze drukte op een knop waardoor stikstofgas de capsule in stroomde en zij binnen enkele minuten overleed. Maandag kwamen Nederlandse opsporingsambtenaren op verzoek van de Zwitserse justitie bij Nitschke met een huiszoekingsbevel. Op donderdag wil Nitschke er wel over vertellen, maar na twee zinnen klinkt al de stem van zijn vrouw Fiona Stewart op de achtergrond, die subiet de telefoon over en verwijst naar hun advocaat.
Vredige pil
Vanaf het moment dat hij in 1997 Exit International oprichtte, heeft de Australische arts Nitschke (1947) zich volgens NRC vrijmoedig in de publiciteit begeven met telkens nieuwe methoden om terminaal zieke mensen te helpen zichzelf op een pijnloze manier het leven te benemen: van een plastic zak tot het slaapmiddel Nembutal, tot de Sarco. Hij is blijven zoeken naar manieren om de zelfgekozen dood voor iedereen bereikbaar te maken. Daartoe diende ook het Peaceful Pill Handbook (Vredige pil, in het Nederlands) dat hij in 2006 met zijn vrouw Fiona Stewart schreef. Het biedt een overzicht van methodes en in toelichtingen was Nitschke altijd bereid adressen te geven waar eventueel medicijnen te krijgen waren.
Objectieve informatie
De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) verwijst leden die een doodswens hebben, maar niet in aanmerking komen voor euthanasie op grond van de Nederlandse wetgeving, door naar de uitgever van dit handboek. “Nitschke probeert daarin objectieve informatie te geven over vredige manieren om je leven te beëindigen”, zegt Fransien van ter Beek, voorzitter van de raad van bestuur van de NVVE in NRC. Dat is belangrijk werk, vindt ze, zolang er mensen zijn met een doodswens die niet via euthanasie mogen worden geholpen bij het beëindigen van hun leven. “Idealiter komt er een door de overheid gereguleerd stervensmiddel”, zegt Van ter Beek. “Maar zolang dat er niet is, zullen er telkens manieren zoals de Sarco opduiken.”