Gemeenten grote verschillen zorgkosten

Er bestaan grote verschillen tussen Nederlandse gemeenten in de stijging van zorgkosten, die niet te verklaren zijn door vergrijzing. Dat blijkt uit nieuwe gegevens van zorginformatiecentrum Vektis over declaraties bij verzekeraars, die door Nieuwsuur zijn geanalyseerd.

De verschillen zijn grotendeels het gevolg van ongelijkheid in welvaart en opleidingsniveau. Vooral in gemeenten met relatief arme inwoners liggen de zorgkosten hoog. Deze verschillen zijn problematisch, zegt hoogleraar gezondheidseconomie Jochen Mierau. Zorgkosten zijn volgens hem een sterke indicator van gezondheid in een regio. “Dus we zien ongelijkheid in gezondheid tussen regio’s, wat betekent dat een deel van de bevolking niet kan deelnemen aan de samenleving zoals ze zouden willen.”

Kleine portemonnee

Onder dat deel van de bevolking zijn Nederlanders met een kleinere portemonnee oververtegenwoordigd. Mierau constateerde in zijn onderzoek dat de sociaaleconomische status, een score op basis van welvaart en opleidingsniveau, een belangrijke voorspeller is van hogere zorgkosten. Ook de analyse van Nieuwsuur toont een sterke samenhang aan tussen de sociaaleconomische status en de stijging van zorgkosten. Zo staat Stadskanaal bijna onderaan de ladder, en Rozendaal helemaal bovenaan.