Mantelzorgmakelaar vergoed

“Inzet van de mantelzorgmakelaar helpt voorkomen dat een mantelzorger overbelast raakt”, zegt Beroepsvereniging Mantelzorgmakelaars in het AD. Reden voor verschillende zorgverzekeraars om de een mantelzorgmakelaar te vergoeden vanuit de aanvullende verzekering, mits die makelaar is aangesloten bij deze beroepsvereniging. Er zijn momenteel zo’n 300 mantelzorgmakelaars actief.

Een mantelzorgmakelaar kun je zien als preventieve zorg, aldus de beroepsvereniging in het AD. Ook sommige werkgevers zijn bereid de kosten op zich te nemen. En wie een pgb heeft vanuit de Wet Langdurige Zorg, kan de mantelzorgmakelaar vanuit het vrij besteedbare bedrag betalen. Is dat allemaal niet mogelijk, dan moet de ondersteuning uit eigen zak worden betaald.

Werkgever en familie

Een werkgever heeft officieel niks te maken met zorgtaken die een medewerker in privétijd vervult, maar kan daar wel last van ondervinden. Een mantelzorgmakelaar kan die problematiek inzichtelijk maken voor de werkgever en behartigt de belangen van een mantelzorger, ook op sociaal gebied. Is een familieruzie ontstaan, omdat de zorg voor vader of moeder onbedoeld de verantwoordelijkheid is geworden van één van de kinderen, dan kan de mantelzorgmakelaar bijvoorbeeld samen met de familie een schema maken om de taken te verdelen en de zorg te verlichten.

Van kastje naar de muur

De beroepsvereniging van de mantelzorgmakelaars hoort volgens het AD regelmatig van mantelzorgers dat ze van het kastje naar de muur zijn gestuurd. “Als een naaste uit het ziekenhuis of revalidatiecentrum wordt ontslagen, krijgen ze vaak nog wel te horen dat ze bij het Wmo-loket hulpmiddelen of thuishulp kunnen regelen, maar daar houdt de hulp wel op. Een mantelzorgmakelaar kijkt naar alle beleidsterreinen, kent de wet- en regelgeving, biedt een luisterend oor en neemt regelwerk uit handen. De zorg zelf is al zwaar genoeg.”