Sterkte als je op ov bent aangewezen
De bereikbaarheid van voorzieningen is drastisch gedaald door de versobering van het openbaar vervoer. Vooral voor mensen in landelijk gebied zijn de effecten ingrijpend. Dat blijkt volgens het AD uit onderzoek door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).
De verschillen tussen mensen met en zonder auto zijn tussen 2012 en 2022 aanzienlijk groter geworden, concludeert het PBL. Vooral in de avonden en weekeinden laten die zich voelen. ,,Overal in Nederland is het openbaar vervoer verschraald”, constateert een PBL-onderzoeker in het AD. “Een kwart van de Nederlandse huishoudens heeft geen auto. Dan gaat het met name om ouderen, jongeren en mensen met lage inkomens. Voor hen is het lastiger om bij zorg, onderwijs of werk te komen.”
Zorg houdt zich niet aan kantoortijden
Zo zijn er inmiddels 215.700 ouderen die met het openbaar vervoer geen enkel ziekenhuis of polikliniek binnen drie kwartier kunnen bereiken. In de avonduren gaat het zelfs om een veelvoud daarvan. Liefst 576.000 mensen boven de 65 jaar met een laag inkomen slaagt er ’s avonds niet in met het ov binnen drie kwartier bij een ziekenhuis te komen. “Zorg houdt zich niet aan kantoortijden”, zegt de PBL-onderzoeker volgens het AD fijntjes. “Bovendien gaat dit vaak om mensen die geen geld hebben om een taxi te bestellen.”