Boterzachte groente uit 3D-printer
Boterzachte groente uit een 3D-printer moet ervoor zorgen dat mensen met kauw- en slikproblemen weer durven te eten. Woonzorgcentrum IJsselheem doet sinds mei mee aan een proef. De eerste resultaten zijn volgens het Nederlands Dagblad positief.
De 3D-geprinte groente, die de Brabantse start-up Gastronology ontwikkelt en produceert, komt qua smaak, geur en vorm in de buurt van ‘normale’ groente. Het verschil zit hem met name in de boterzachte structuur. Daardoor kunnen mensen de groente zonder te kauwen doorslikken. Dat is ideaal voor de doelgroep: mensen met kauw- en slikproblemen.
Verse groente
De producten bestaan voor zo’n 95 procent uit verse groente. De overige 5 procent bestaat uit bindmiddelen en een beetje zout en suiker. ‘We hebben er bewust geen andere smaakstoffen aan toegevoegd’, zegt Peter Nieuwkerk, directeur van Gastronology. ‘Sommige ouderen zijn dol op Aromat of nootmuskaat. Dat mogen ze er zelf op strooien.’
Minder slikproblemen
Er is minder sprake van slikincidenten bij een warme maaltijd met 3D-geprinte groenten. Ook verloopt het slikproces beter en hoeven mensen minder vaak te hoesten tijdens het eten. Dat komt naar voren uit een scriptie van een student van de Hanze Hogeschool.
Weer durven eten
‘Deze groente kunnen we veilig geven, dat is het grootste voordeel’, zegt de diëtiste van woonzorgcentrum IJsselheem in het Nederlands Dagblad. ‘Naast het stukje welzijn, wat natuurlijk ook erg belangrijk is.’ Mensen met slikproblemen durven vaak nauwelijks te eten, uit vrees om zich te verslikken. ‘Producten zoals deze kunnen die angst wegnemen. We zien ook dat mensen zich minder vaak verslikken.’
Ook weer méér eten
De diëtiste merkt ook dat sommige bewoners sinds de introductie van 3D-geprinte voeding meer eten bij de warme maaltijd. ‘Dat is het grote verschil tussen een met alle goede bedoelingen bereid bruin of groengrijs prakje ten opzichte van een mooie vorm die voor je staat en waaraan je kunt zien dat dit bijvoorbeeld broccoli is.’
Acht producten
IJsselheem is volgens het Nederlands Dagblad de eerste organisatie in Nederland die 3D-geprinte voeding aan een deel van haar bewoners aanbiedt. Ook twee ziekenhuizen doen sinds kort mee. Binnenkort starten twee andere zorginstellingen. In Tholen is een pilotfabriek gebouwd. Ruim vijf jaar na de start beschikt Gastronology over acht verschillende 3D-geprinte voedselproducten: broccoli, bloemkool, wortel, doperwt, haricots verts, zoete aardappel, gewone aardappel en rode biet.