De bus is mijn vrijheid

In Den Helder zijn veel ouderen door het nieuwe vervoersplan in één klap afhankelijk geworden van hun taxibonnen, schrijft het Noordhollands Dagblad over het schrappen van bushaltes.

“Die heb ik ook”, zegt een 88-jarige vrouw. “Maar ze moeten mij niet verplichten om met de taxi te gaan. De bus is mijn vrijheid, daarin ontmoet ik andere mensen. Als ik nu naar de stad wil, kan ik zelf bepalen hoe laat ik vertrek. De taxi moet ik eerst bellen en dan is het afwachten of ze wel tijd hebben.”

De wijzigingen van het vervoersplan zijn in het leven geroepen om de bereikbaarheid van het centraal station in Den Helder te verbeteren. Ouderenbond ANBO heeft volgens het Noordhollands Dagblad geen begrip voor het feit dat ouderen daarvan de dupe zijn.

Zelfredzaamheid

“Belangrijke voorzieningen zoals winkels, medische zorg en wooncomplexen voor ouderen moeten met het openbaar vervoer goed bereikbaar zijn”, reageert ANBO. “Vooral nu de overheid verwacht dat senioren steeds langer zelfstandig en zelfredzaam blijven. Daarom is goed openbaar vervoer in woonplaats én regio van groot belang.” ANBO vindt dat een gemeente of provincie moet zorgen voor een alternatief als er toch voor wordt gekozen ergens een bushalte te schrappen.”

Meerdere pauzes

Vervoerder Connexxion zegt welgeteld één gerelateerde klacht te hebben ontvangen na de invoering van het nieuwe vervoersplan. Maar bij een woonzorgcentrum krijgen ze veel vragen van bezorgde bewoners. “Een man vertelde dat hij onderweg meerdere pauzes neemt, omdat hij het niet kan belopen. Het is hier een belangrijk thema onder bewoners.” Een gemeenteraadslid zegt in het Noordhollands Dagblad: “Er is gekeken naar het aantal mensen dat per halte in de bus stapt, maar niet naar wát voor mensen dat zijn.”