Nederland nu 18 miljoen inwoners

Vandaag maakt het CBS bekend dat Nederland 18 miljoen inwoners telt. Dat is volgens de Volkskrant acht jaar na de 17 miljoen, en eerder dan voorzien.

De afgelopen jaren groeide de bevolking sneller dan verwacht, vooral door migratie. De groei van 16 naar 17 miljoen duurde bijna twee keer zo lang. De bevolking is de afgelopen decennia ook gegroeid doordat Nederlanders langer leven. Een kind dat nu geboren wordt, leeft gemiddeld bijna 82 jaar. De generatie van net na de oorlog kon door de bank genomen op ruim tien jaar minder rekenen.

Wat niet veranderd is, merkt de Volkskrant op: vrouwen leven langer dan mannen, het scheelt voor kinderen die nu geboren worden drie jaar. Alleen tijdens de coronapandemie toonde de levensverwachting een ‘knikje’ naar beneden, voor de rest gaat de lijn al decennialang gestaag omhoog.

Steeds meer ouderen

In de Telegraaf zegt Joop de Beer van het demografisch instituut NIDI: “Het aantal ouderen neemt snel toe en dat gaat nog zo’n vijftien jaar door.” Werkende Nederlanders moeten de pensioenen betalen, maar ook de stijgende zorgkosten, en bevolkingsgroei kan die opgave wat makkelijker maken. “En omdat ouderen veel minder kunnen doorstromen naar bejaardenhuizen, is er grotere vraag naar thuiszorg. Daar kunnen migranten helpen.”