Vergrijzing in Japan groter dan waar ook
Hoe meer ouderen, hoe meer ze in de politiek te vertellen hebben. Aldus de constatering van Hiroshi Matsumoto, bij de Zwitserse vermogensbeheerder Pictet AM verantwoordelijk voor de beleggingen in Japan, in een FD-artikel over de demografische ontwikkelingen in Japan. ‘We hebben lang een beleid gezien dat vooral goed was voor ouderen. Gelukkig begint dat te veranderen.’
Een groot voordeel voor Japan is volgens het FD dat het rijk werd voordat de demografische crisis toesloeg. Daardoor zijn de lasten van een grote groep ouderen, op te brengen door een krimpende groep werkenden, beter te dragen — al bestaat er wel degelijk stille armoede onder de miljoenen gepensioneerden die het moeten hebben van een mager staatspensioentje. Economen en beleidsmakers zijn hoe dan ook niet gerust op de goede afloop. Want de vergrijzing is in Japan groter dan waar dan ook, en de oplossingen zijn ofwel omstreden, of minder effectief dan gehoopt.
Zorgrobot geen rol
In de zorgsector was de robot lang de gedroomde oplossing: zowel voor concrete zorgtaken (in en uit bed tillen) als gezelschap. James Wright, onderzoeker bij het Alan Turing Institute, deed er onderzoek naar. Hij noemt het in het FD een ‘ongemakkelijke waarheid voor robotfans’ dat robots in het dagelijkse leven van de meeste Japanners vrijwel geen rol spelen — inclusief de ouderenzorg. ‘Ze worden doorgaans even gebruikt en daarna in een kast opgeborgen.’ De reden: ze vergen onderhoud, moeten verplaatst worden, uitgelegd, gecontroleerd. Met als gevolg dat ze geen werk besparen, maar werk opleveren.