Groeiende rol vrijwillige vervoersdiensten

Voor veel Nederlanders is het doelgroepenvervoer volstrekt onmisbaar. Het is een ingewikkeld systeem, en een keiharde, krappe markt. Vrijwilligers spelen een groeiende rol bij het in stand houden van deze levensader, aldus een reportage van het FD.

Vrijwillige vervoersdiensten zijn er er in alle soorten en maten, zegt Marieke Boon van het Kenniscentrum Vrijwilligersvervoer in het FD: van chauffeurs die hun eigen auto gebruiken tot organisaties met een wagenpark van tientallen bussen. Haar ruwe schatting is dat er in heel Nederland zo’n 9 miljoen keer per jaar wordt ingestapt, waarvan 90% door ouderen. Zij betalen doorgaans een kleine eigen bijdrage, en overige financiering komt van publieke en particuliere subsidieverstrekkers.

Samenwerking

Een belangrijke kracht van dit soort initiatieven is volgens Boon dat ze ‘van onderop’ ontstaan, naar aanleiding van specifieke, lokale behoefte van burgers. Ze signaleert dat de bereidheid om samen te werken met vrijwilligersorganisaties bij contractvervoerders toeneemt. Soms vragen gemeenten daar zelfs om.

Minder tijdsdruk

Vrijwilligers nemen veiligheid doorgaans heel serieus, zegt Boon in het FD. ‘Ik ken geen clubs waar ik mijn moeder niet aan zou toevertrouwen, al betekent dat niet dat ze er helemaal niet zijn. Een voordeel dat vrijwilligers hebben, is dat ze veel minder onder tijdsdruk werken.