Blue Zones, alles voor gezondheid en geluk

Dat mensen in volle gezondheid 100 jaar worden, is op een aantal plekken in de wereld niet uitzonderlijk. Onderzoekers kijken volgens de Telegraaf met interesse naar deze zogenoemde Blue Zones, en ook in ons land is er belangstelling. Zo wordt er in Utrecht momenteel een ‘gezonde’ wijk gebouwd en in het Friese dorp Bakkeveen inspireert huisarts Jon Brouwers de inwoners het roer om te gooien. “We willen het gezondste dorp van Nederland worden.”

Het zat dokter Brouwers niet lekker dat ze het aantal chronisch zieken en mensen met overgewicht in het dorp steeds verder zag toenemen,zegt ze in de Telegraaf.  “Uiteindelijk hoorde ik over Blue Zones en toen viel mijn kwartje. We kunnen wel blijven roepen dat we minder moeten drinken en roken, maar het gaat ook om andere dingen: een mentaliteitsverandering en een verandering van de leefomgeving.”

Festival

Op 20 juni wordt er voor het eerst in Nederland een Blue Zones-festival georganiseerd. Daar zullen de verhalen van de ontdekker Michel Poulain en de Amerikaanse onderzoeksjournalist Dan Buettner centraal staan, die met een team wetenschappers en demografen vijf plekken op de wereld in kaart brachten waar mensen uitzonderlijk gezond en lang leven. Ook zijn er twee sprekers van adviesbureau Antea, die zich er in hebben verdiept hoe je de ervaringen met Blue Zones naar een gezonde openbare ruimte kunt vertalen.

Utrechtse wijk

Onno Dwars, ceo van Ballast Nedam Development, vertelt in de Telegraaf hoe de gemeente Utrecht in 2018 kwam met de wens van een gezonde wijk. Momenteel worden in Cartesius 3000 woningen ontwikkeld en gebouwd, geïnspireerd op de Blue Zones. “Alles is gestoeld op gezondheid en geluk.” Er zijn diverse instellingen bij betrokken om de wijk tot een gezond succes te maken. Dwars: “Wij leveren de omgeving, maar als we een gezonde wijk volgens de Blue Zones-principes willen dan is er ook veel aandacht nodig voor sociale verbondenheid.”