Levensverhaal opschrijven in boekvorm

Heel wat senioren zitten vol verhalen die zo in een boek kunnen. Met hulp van de Stichting Haagse Levensboeken wordt dit werkelijkheid. Helaas kan niet iedereen schrijven. Daarom zoekt ze helpende handen met een gouden pennetje, aldus AD Haagsche Courant.

‘We hebben altijd meer dan voldoende vertellers”, vertelt de Annemiek van Moorst, matchmaker bij de Stichting Haagse Levensboeken. “Helaas blijft het aantal schrijvers daarbij ver achter. Als matchmaker wil ik mensen met een mooi verhaal zo snel mogelijk koppelen aan een schrijver. Sommigen moeten nu lang wachten.”

Waardevol

Stichting Haagse Levensboeken maakt het voor ouderen mogelijk hun levensverhaal vast te leggen in een boek: Eventueel met beeldmateriaal erbij en zelfs een ISBN-nummer.” Herinneringen in woord en beeld zijn voor de vertellers, hun familie en vrienden waardevol. Voor de een is het een nalatenschap, voor de ander een terugblik op hun leven. Van Moorst in AD Haagsche Courant: “Sommigen vragen zich af of ze wel het leven hebben geleefd dat ze wilden leven. Hebben ze indertijd de juiste afslag genomen? Voor anderen is het een verwerking van een moeilijke jeugd of een traumatisch oorlogsverleden. Nogmaals dat oorlogsverleden herbeleven, wordt zelfs op hoge leeftijd gedaan.”

Twee workshops

Als schrijver voor de Stichting Haagse Levensboeken verdien je geen salaris. “Daarvoor moet je het ook niet doen”, zegt Van Moorst in AD Haagsche Courant. “Je krijgt wel twee workshops waarin je leert hoe je zo’n levensverhaal van iemand opbouwt en vastlegt, zodat het een prettig leesbaar geheel wordt. Het geeft bovendien voldoening als het levensboek het licht ziet. Sommige vertellers organiseren een feest voor familie, vrienden en kennissen als het eenmaal zover is. Tot slot is het schrijven van een levensverhaal leerzaam. Het verrijkt je als persoon en vult je met mensenkennis.”