Betere samenleving met erfenis babyboomers
Nederland staat aan de vooravond van de grootste vermogensoverdracht uit de geschiedenis: de erfenis die de babyboomers (generatie geboren tussen 1945 en 1955) zullen achterlaten. Een goed moment om naar de rol van de meeste gehate belasting van Nederland te kijken, schrijft Erik van Stiphout (econoom, idealist en voormalig ondernemer) in NRC: de erfbelasting.
De komende vijftien jaar gaat de vermogensoverdracht plaatsvinden naar de erfgenamen van de babyboomers. “Laten we dit gegeven gebruiken om nu aan de knoppen van de erfbelasting te draaien. Dit biedt kansen om de vermogensongelijkheid te verkleinen en de kansengelijkheid te bevorderen. Tegelijkertijd kan de overheid zo grote bedragen aan extra belastinginkomsten vergaren die nodig zijn om grote investeringen te financieren in bijvoorbeeld de woningbouw en klimaattransitie.”
Betere herverdeling
Een paar suggesties voor mogelijke aanpassingen van de erfbelasting bestaan uit grotendeels afschaffen van fiscale constructies en regelingen en het verhogen van (progressieve) tarieven, aldus Van Stiphout in NRC: Voor een betere herverdeling zou de vrijstellingsdrempel zodanig verhoogd kunnen worden dat het overgrote gedeelte van de relatief kleine erfenissen worden vrijgesteld van belastingheffing. Die maatregel heeft waarschijnlijk nauwelijks invloed op de hoogte van de erfbelastinginkomsten.
Belastingregels complex
“Natuurlijk, het gaat wel pijn doen bij de huidige winnaars en de meesten zullen het liefst alles bij het oude willen laten.”In een democratie heb je een meerderheid nodig om dingen te veranderen. Bovendien zijn de belastingregels en fiscale constructies complex, schrijft Van Stiphout in NRC. “Maar als nou al die getalenteerde fiscalisten in Nederland hun talent gaan inzetten voor het goede, dan kan Nederland beter en rechtvaardiger worden.”