Woningnood oplossen start bij ouderen
De woningvoorraad van de Amsterdamse regio is volgens Het Parool allesbehalve klaar voor de toenemende vergrijzing. Ruim meer dan de helft (57 procent) van de 65+-huishoudens zit in een woning die niet meer geschikt is als de bewoners minder mobiel worden.
De problemen met de toekomstbestendigheid van woningen spelen landelijk, maar voor Amsterdam en omstreken is de situatie nijpender dan in de rest van het land. Dit komt doordat de stad relatief veel bovenwoningen en portiekwoningen heeft: het soort huizen dat zich niet of niet tegen behapbare kosten laat aanpassen. Bij eengezinswoningen is dat gemakkelijker te doen, zegt Carola de Groot, huizenmarkteconoom bij RaboResearch in Het Parool.
Stapeling van problemen
Volgens een rapport van RaboResearch dat vandaag verschijnt, is er op de woningmarkt sprake van een stapeling van problemen. De Groot zegt dat er nu al te weinig geschikte woningen zijn voor ouderen en dat de doorstroming stokt. “Als de woningvoorraad en het zorgsysteem blijven zoals ze zijn, dan zullen grote problemen ontstaan door de toenemende vergrijzing. Hier liggen dus grote opgaven voor Amsterdam.”
Niet voldoende bewust
De Groot stelt in Het Parool dat veel mensen niet anticiperen op een toekomstbestendige woning. “Dat geldt voor mensen privé, maar je ziet het ook terug als je naar het grote plaatje kijkt. We zijn ons niet voldoende bewust van wat er op ons afkomt.”
Betere begeleiding
De onderzoekers pleiten niet alleen voor meer woningen, maar onder meer ook voor een betere begeleiding van ouderen naar passende woningen. “Ouderen zijn de sleutel voor de oplossing van de problemen. Als zij in de gelegenheid worden gesteld om te verhuizen, komt er veel ruimte beschikbaar voor jongere doelgroepen. Een van de deelnemers zegt in het rapport: ‘Focus met de nieuwbouw eerst op ouderen. Dat brengt een trein op gang.’”