Noodzakelijke zorg mislopen door digitale hel
“Hoewel ik gezien mijn leeftijd (81) best aardig overweg kan met de computer, moet ik soms ook passen”, schrijft Rien Brongers uit Eleveld in de Volkskrant.
“Dat overkwam mij deze dagen meerdere malen ook bij mijn huisarts die gebruikmaakt van ZorgMail Secure. Ondanks diverse pogingen lukt het mij niet een simpel labformulier aan het systeem te ontfutselen. Ik heb gevraagd het per gewone mail te sturen, zonder succes. Kan niet, mag niet, of wat zit er achter? Uiteindelijk heb ik maar besloten om het af te halen bij de praktijk.”
Voor elk wissewasje naar de bieb?
“Ik ben dan nog redelijk computervaardig”, aldus Brongers in de Volkskrant, “maar hoe moet het met al die ouderen, laaggeletterden en migranten die dat niet zijn? Moeten die voor elk wissewasje naar de bibliotheek hobbelen (als er nog een in de buurt is), en dan wel op het tijdstip dat het computersteunpunt bemand is? Ik ben bang dat veel mensen noodzakelijke zorg mislopen.”
Dan maar good old Tante Pos
Volgens Brongers schiet de overheid haar doel voorbij met al die beveiligde omgevingen in het kader van de privacywetgeving.”Veel van wat uitgewisseld wordt in zo’n omgeving heeft helemaal niets geheims. Ik bestel bijvoorbeeld bij de huisarts een tube vaseline. Wat is daar geheim aan? Als een instantie vindt dat informatie beveiligd moet worden, dan is er altijd nog good old ‘Tante Pos’, al dan niet aangetekend. Ook omslachtig, maar in ieder geval veilig en beter dan die hel van beveiligde omgevingen.”