Niet toegerust op doorwerkende pensionado’s
Waar senioren het precies voor doen, is moeilijk te achterhalen, maar dat ze in steeds groteren getale doorbuffelen is zeker, schrijft AD Utrechts Nieuwsblad.
Alex van Scherpenzeel is een van die doorwerkers. Hij is 67 lentes jong en senior beleidsadviseur financiën bij ouderenbond ANBO. Wat hem betreft, vallen ouderen die na hun AOW nog een baas hebben in twee groepen uiteen. “Zij die het gewoon leuk vinden om door te werken – daar ben ik er één van – en mensen die het geld hard nodig hebben.” Elke groep heeft zo haar eigen problemen en uitdagingen, zegt hij in AD Utrechts Nieuwsblad. “Eigenlijk is Nederland niet goed toegerust op pensionado’s die doorwerken. In sommige cao’s is daar niets over terug te vinden. Als je doorgaat, moet je dan zelf onderhandelen over je arbeidsvoorwaarden. En let op, want ouwelullenuren en het bovenwettelijke verlof zijn dan vervallen.”
Gunstig voor werknemer en werkgever
Werken na je pensioen pakt voor werknemers én werkgevers al met al gunstig uit, constateert de ANBO-adviseur in AD Utrechts Nieuwsblad. Wie doorwerkt, wordt daar niet financieel voor afgestraft. Je verdiensten worden niet ingehouden op AOW of pensioen en je hoeft niet meer belasting te betalen dan andere mensen. Maar er is wel een addertje onder het gras, zegt Van Scherpenzeel: de belastingafdracht klopt niet meer. “Als je inkomen uit meerdere bronnen komt, (AOW, pensioen en een baan) dan moet je aan het einde van de rit altijd bijbetalen. Hou daar rekening mee, want anders valt het erg tegen als de aanslag in de bus valt.”